Burger - kosmopolita wśród fast foodów

Dzięki garncarzowi Fletcherowi Davisowi od 1904 roku możemy cieszyć się smakiem burgerów. To on wpadł na pomysł zaserwowania mielonego kotleta na grzance wraz z sałatą, musztardą i majonezem. Od tamtej pory burgery stały się jednym z najpopularniejszych fast foodów, a sposób ich przygotowania znacząco ewoluował. Jak w nietypowy sposób przygotować to uwielbiane na całym świecie danie?

Burger - kosmopolita wśród fast foodów

W krainie tacos – burger w stylu meksykańskim

Aby nadać burgerom meksykańskiego klimatu zamiast zwykłej mieszanki warzyw wybierzmy salsę. Pomidory, papryka, natka pietruszki, ulubione przyprawy i duża ilość soku z cytryny stworzą orzeźwiające połączenie. Możemy użyć klasycznej bułki, jednak idealnie nada się także tortilla lub taco. Świetnym pomysłem będzie posmarowanie wybranej przez nas opcji pastą z awokado. Guacamole to klasyczny meksykański sos przygotowywany już w czasach Azteków. Wystarczy rozgnieść awokado i dodać do niego sok z limonki, sól oraz czosnek.

W krainie kwitnącej wiśni – burger w stylu japońskim

Menchi-katsu to panierowany i smażony na głębokim tłuszczu kotlet. Najczęściej wykorzystuje się wołowinę, wieprzowinę lub mieszankę tych dwóch mięs, do których dodaje się cebulę i przyprawy. Japończycy do panierowania używają panko, czyli azjatyckiej wersji bułki tartej. Jest ona znacznie bardziej chrupka, świetnie przejmuje smak oraz absorbuje znacznie mniej tłuszczu. Ten tradycyjny japoński kotlet umieszczony w pysznej bułce stworzy świetnego burgera, do którego możemy zaserwować klasyczną sałatkę ogórkową zwaną sunomono. Do jej przygotowania potrzebujemy pasty miso, prażonego sezamu, octu ryzowego, cukru oraz świeżych ogórków. Zamiast klasycznych sosów użyjmy teriyaki, japońskiego przysmaku na bazie sosu sojowego, octu ryżowego, imbiru, czosnku, miodu i oleju sezamowego.

Co zamiast wołowiny?

Jeśli znudziły Ci się klasyczne wołowe burgery, świetnym rozwiązaniem będzie burger z łososiem. Rybę należy wcześniej zamarynować używając do tego marynaty np. z oliwy, soli i dużej ilości soku z cytryny. Do łososia świetnie pasuje sos koperkowy, śmietanowy lub cytrynowy. Rukola i drobno posiekana czerwona cebula będą doskonałym dopełnieniem potrawy. Miłośnicy słodko-słonych połączeń mogą posmarować bułki ulubionym dżemem. Innym ciekawym i przy okazji mniej kalorycznym rozwiązaniem jest burger drobiowy. Idealne będzie mielone mięso z kurczaka lub indyka. Doprawione imbirem, sosem sojowym, kolendrą i chilli nabiorą tajskiego stylu. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz także na stronie https://braciabudnik.pl/ – sprawdź, co przypadnie Ci do gustu.

Roślinna alternatywa

W ostatnim czasie coraz popularniejsza staje się kuchnia wegańska i wegetariańska. Burger to jedno z wielu dań, które z powodzeniem zaserwować można w wersji bezmięsnej. Jednym ze sposobów na przygotowanie kotleta jest zblendowanie czerwonej fasoli wraz z cebulą, czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Uformowane z masy burgery można upiec lub usmażyć. Fani nietypowych rozwiązań zamiast klasycznej bułki mogą użyć pieczone grzyby portobello. Roślinne burgery można również przygotować z dyni, batatów, buraków lub gotowych zamienników.

Klasyczny amerykański burger z frytkami czy oryginalny burger z łososia? To uwielbiane na całym świecie danie nie musi być ociekającym tłuszczem fast foodem. Opcji jest naprawdę mnóstwo, a w kuchni ogranicza nas jedynie nasza fantazja. Wybierając ulubioną bułkę, mięso i dodatki możemy stworzyć swojego autorskiego burgera, którego z powodzeniem zaserwujemy na każdej imprezie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here