Facebook

Kaszel

Polub nas na Facebooku:

Domowe sposoby na kaszelKaszel występuje głównie przy przeziębieniach i infekcjach dróg oddechowych. Mokry kaszel pozwala na usuwanie wydzieliny przez odkrztuszanie. Istnieje też kaszel suchy, który może być spowodowany klimatyzacją, przesuszonym powietrzem (szczególnie w sezonie grzewczym). Pamiętajmy zatem o profilaktyce. Odpowiednio nawilżajmy powietrze lub w przypadku jazdy samochodem nie używajmy klimatyzacji bez potrzeby.
Poniżej przedstawiamy kilka domowych sposobów, które mogą okazać się pomocne w walce z kaszlem.

 

Kakao i gorzka czekolada

Jedna z najprzyjemniejszych metod na kaszel. Naukowcy udowodnili, że znajdująca się w ziarnach kakaowca teobromina jest pomocna w walce z kaszlem. Możemy zatem napić się kakao lub spożyć gorzką czekoladę. Pamiętajmy, aby wybierać produkty o jak największej zawartości ziarna kakaowca – czekolady z zawartością masy kakaowej powyżej 70% oraz kakao naturalne, które przygotowujemy w tradycyjny sposób.

 

Syrop z cebuli i miodu

Kolejny domowy sposób na kaszel, który jest bardzo tani w wykonaniu. Potrzeba jest nam cebula oraz miód. Cebulę ucieramy na tarce z drobnymi oczkami. W garnku mieszamy cebulę z odrobiną wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i kiedy temperatura syropu spadnie do około 40 stopni dodajemy kilka łyżek miodu (nie dodawajmy miodu kiedy temperatura jest bardzo wysoka, aby nie zabijać cennych właściwości miodu). Taki syrop przechowujemy w lodówce przez kilka dni. Łyżkę stołową możemy go spożywać co kilka godzin.

 

Nalewka z anyżu

Anyż ma przede wszystkim działanie wykrztuśne przez co sprawdzi się w kaszlu mokrym. Dodatkowo doskonale pobudza trawienie przez co może być również stosowany w bólach brzucha.
W celu przygotowania nalewki z anyżu potrzebne nam są gwiazdki anyżu oraz alkohol (spirytus lub 40% wódka). Gwiazdki anyżu (około 25 gram) umieszczamy w butelce i zalewamy alkoholem. W przypadku spirytusu możemy rozrobić go z wodą. Następnie ostawiamy na około 2-3 tygodnie. Po tym okresie nasza nalewka jest gotowa do spożycia. Pół łyżeczki nalewki lub około 10-20 kropli spożywamy 2-3 razy dziennie. Nalewka ta ma specyficzny smak i zapach i nie każdy lubi anyżowy posmak, jednak na pewno pomoże w walce z kaszlem.

 

Syrop z buraka

Bardzo tani i dobry sposób na walkę z kaszlem. Lecznicze właściwości buraka były znane od dawna. Burak doskonale pomaga w infekcjach górnych i dolnych dróg oddechowych oczyszczając je. Jednocześnie wspomaga odkrztuszanie, wzmacnia odporność, dostarcza witamin a przede wszystkim działa krwiotwórczo.
Do przygotowania wystarczy burak, odrobina cukru i słoik, w którym będziemy przechowywać syrop, zanim będzie gotowy do spożycia.
Buraka myjemy i kroimy na drobne plasterki. Następnie umieszczamy w słoiku i zasypujemy kilkoma łyżeczkami cukru. Po około 24 godzinach możemy spożywać syrop z buraka. Łyżka syropu podawana kilka razy dziennie to odpowiednia dawka w walce z kaszlem.
Możemy przygotować również inną wersję syropu z buraka. Zamiast cukru używamy miodu, zaś samego buraka blendujemy lub przeciskamy przez sokowirówkę. Tak przygotowany sok z buraka przechowujemy w lodówce. Możemy go dodawać również do herbaty tak jak inne soki i syropy.

 

Herbata ziołowa

W celu przygotowania naturalnej herbaty ziołowej pomagającej w walce z kaszlem mieszamy kilka ziół, które mamy dostępne. Pomocny okaże się wspomniany już wyżej anyż, kwiat rumianku, nagietka, korzeń arcydzięgla, lukrecji, ziele majeranku, szałwii.
Anyż i korzeń arcydzięgla ma działanie głównie wykrztuśne i przeciwkaszlowe.
Rumianek i nagietek, majeranek i szałwia z wykazują działanie przeciwzapalne.

Zioła mieszamy w dowolnych proporcjach – proponujemy łyżeczkę każdego rodzaju. Nie musimy posiadać wszystkich ziół, aby wykonać herbatkę. Składników możemy również używać pojedynczo. Zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na kilkanaście minut, a następnie pijemy.

Udostępnij post

Opublikuj komentarz