Nutella ze śliwek i keczup z cukinii

W wielu domach przygotowywanie przetworów z owoców i warzyw sezonowych jest niemal tradycją rodzinną. Otwarcie słoiczka z aromatycznym dżemem truskawkowym czy kompotem czereśniowym w środku zimy przypomina nam ciepłe lato i leniwe wakacje. Może w tym roku zaskoczymy naszych bliskich i przygotujemy nietuzinkowe przetwory, inne niż zawsze?

Nutella ze śliwek i keczup z cukinii

Keczup bez pomidorów?

Wiadomo że klasyczny keczup jest tak naprawdę pasteryzowanym sosem pomidorowym z dodatkiem odpowiednio dobranych przypraw. Uwielbiamy go dodawać do frytek, drobnych przekąsek, pizzy, hot-dogów lub marynat mięsnych. Jednak ten uwielbiany na całym świecie sos można także zrobić z innych warzyw, dzięki czemu nabierze zupełnie innego, niesamowitego smaku. Czy próbowaliście kiedyś keczupu z cukinii? Może się zdawać, że to warzywo niewiele ma wspólnego z charakterystycznym smakiem keczupu. A jednak! W połączeniu z cebulą, koncentratem pomidorowym, pikantną papryką i przyprawami jest świetnym dodatkiem do mięs czy kanapek. Jeszcze bardziej wyrazistym smakiem wyróżnia się keczup z łagodnej dyni i kwaskowatych mirabelek. Dodatek chili, czosnku, cebuli i innych przypraw sprawia, że powstały gęsty sos jest doskonałym dodatkiem do świeżego pieczywa.

Pyszna owocowa nutella

Każdy miłośnik słodyczy doskonale zna nutellę i wie, że jej głównym składnikiem jest kakao, mleko, cukier oraz orzechy. Jednak wśród licznych przepisów na ten uwielbiany, zwłaszcza przez dzieci, krem można znaleźć takie, które bazują na owocach. Gęstą konsystencją i pięknym aromatem wyróżnia się nutella ze słodkich, dojrzałych gruszek smażonych na patelni, podobnie jak klasyczne powidła. Po połączeniu masy owocowej z kakao i przyprawami powstaje wyśmienity krem, który można przełożyć do słoików, zapasteryzować, a potem przechowywać w ciemnym miejscu przez wiele miesięcy. Pyszną nutellę można także przygotować ze świeżych śliwek węgierek, jabłek, a nawet batatów.

Wyśmienite dżemy warzywne

Chociaż dżemy zazwyczaj kojarzą nam się z owocami, jednak to popularne do kanapek i naleśników smarowidło można także przygotować z niektórych jarzyn. Wystarczy jedynie odrobina fantazji oraz dobranie odpowiednich przypraw, by z rosnących w ogródku warzyw zrobić na zimę pyszne słodkie przetwory. Łagodnie zielonym kolorem i wybornym smakiem wyróżnia się dżem z cukinii zagęszczony kwaskowatą galaretką (w tej roli dobrze się sprawdzi Galaretka cytrynowy smak WINIARY). Z kolei dżem kabaczkowy nabiera pięknie różowego odcienia i smaku owoców leśnych, gdy obrane i pokrojone w kostkę warzywa zostaną zmiksowane z galaretką truskawkową lub poziomkową. Zamknięte w słoiczkach i przechowywane w spiżarni są świetnym dodatkiem do placuszków czy naleśników.

Pesto inne niż zwykle

Włoska kuchnia chyba nie mogłaby się obejść bez pesto – aromatycznej pasty ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, oliwy, soli i odrobiny parmezanu. Tymczasem ten pyszny dodatek można również przygotować z innych produktów. Gdy w wiosenne dni na łące lub w ogrodzie pojawiają się młode pokrzywy, warto je zerwać i przygotować z nich multiwitaminowe pesto, dodając nasiona słonecznika, łagodne w smaku orzechy nerkowca, czosnek i przyprawy. Doskonałe pikantne pesto wychodzi z liści rzodkiewki lub rukoli, kwaskowate ze szczawiu, a łagodne ze szpinaku lub natki młodej marchewki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here