Suszone śliwki i dżem ze śliwek

Bardzo stara i sprawdzona metoda na zatwardzenie to zjedzenie kilku suszonych śliwek dziennie. Możemy również przygotować domowy dżem, którego łyżeczkę będziemy jedli przed każdym posiłkiem. W tym celu suszone śliwki kroimy na drobne kawałki, a następnie zalewamy wrzącą wodą. Możemy również dodać kilka suszonych daktyli. Taką mieszankę gotujemy, aż suszone owoce będą całkowicie miękkie, a woda wyparuje.

 

Muesli

W przypadku zaparć bardzo dobrze sprawdzają się różnego rodzaju musli, które oparte będzie na płatkach lub otrębach owsianych. Nie mylmy ich z gotowymi mieszankami smakowymi, czekoladowymi, z dodatkiem miodu itd.

 

Musli jabłkowe
Jabłka sprawdzają się bardzo dobrze w przypadku zaparć, bowiem zawierają dużo błonnika. W tym przepisie dodamy je w formie startej na tarce. Aby przygotować muesli należy odrobinę płatków owsianych zalać ciepłym chudym mlekiem. Do musli możemy dodać kilka suszonych śliwek i pozostawić do delikatnego ostudzenia. Następnie do muesli dodajemy uprzednio starte jabłka.
Takie musli możemy również przygotować na bazie jogurty naturalnego. W tym celu zamiast mleka zalewamy płatki jogurtem naturalnym.
Do musli możemy również użyć otrąb pszennych.

 

Ruch i aktywność fizyczna

Kilkunastominutowe ćwiczenia potrafią pobudzić pracę jelit i ułatwić wypróżnianie. Jeżeli mamy problem z zaparciami najlepsze będą ćwiczenia wykonywane rano – wystarczy około 15-20 minut ćwiczeń, aby wspomóc pracę jelit.

 

Zioła

W walce z zaparciami bardzo dobrze sprawdzą się zioła takie jak: liść senesu, kora kruszyny, owoc bzu czarnego, ziele tysiącznika czy też kłącze rzewienia.
Ten domowy sposób celowo zamieszczamy na samym końcu. Zalecamy stosowanie tej metody jednorazowo w dłuższych odstępach czasu. Zioła bowiem mogą bardzo dobrze pobudzić jelita do pracy, dlatego zalecamy umiar w ich stosowaniu. Nie zachęcamy również do ciągłego stosowania ziół, bowiem wspomaganie wypróżniania w ten sposób może zmniejszyć motorykę jelit i przy odstawieniu ziół zaparcia powrócą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here