Wielkanoc poza znaczeniem teologicznym, to również okres, kiedy na naszym stole gości wiele ozdób. Najpopularniejsze to oczywiście pomalowane jajka, czyli pisanki. Dawniej nie było można zakupić gotowych barwników, a nasze babcie korzystały z innych produktów dostępnych w sklepie, w celu barwienia jaj.
Czasami trzeba wykazać się nie lada umiejętnościami, aby stworzyć piękną pisankę. Nic nie da nam jednak takiej satysfakcji jak własnoręczna pisanka – nawet jeżeli nie będzie ona taka, jak ta zakupiona w sklepie.
Przygotowanie ich to również doskonały czas, aby spędzić czas z naszymi pociechami. Wspólna zabawa na pewno ucieszy dzieci, a kiedy pokolorowane jajko znajdzie miejsce w wielkanocnym koszyczku, będzie to dla nich dodatkowa radość.
Dawno temu nie było dostępu do różnych barwników dostępnych aktualnie w większości sklepów, szczególnie przed Świętami Wielkanocnymi. Alternatywą były barwniki uzyskane z naturalnych produktów. Ciekawe jest, że w bardzo prosty sposób możemy zabarwić jajka na kolor brązowy, żółty, niebieski, zielony czy też różowy.
Przedstawiamy domowy sposób na barwienie jajek, przy użyciu naturalnych produktów dostępnych w sklepie:
- szczaw barwi jajka na kolor zielony,
- czerwona cebula barwi jajka na kolor podobny do brązowego/ciemno czerwonego,
- czerwona kapusta barwi jajka na kolor podobny do niebieskiego,
- kurkuma barwi jajka na kolor żółty/pomarańczowy o odcieniu odrobinę innym, niż naturalny kolor jajka – kolor ten będzie bardziej widoczny, jeżeli zakupimy jajka, które mają białą skorupkę i takie jajka polecamy do barwienia ich kurkumą,
- burak barwi jajka na kolor podobny do bladego czerwonego/brązowego.
Przygotowanie naturalnego barwnika jest bardzo proste. Intensywność koloru i szybkość barwienia jajka zależy od rodzaju i ilości „barwnika”, który użyjemy, a także od długości barwienia. I tak na przykład czerwona cebula zabarwi jajko szybciej niż burak.
Przygotowania kolorowego jajka w kilku krokach:
- Umieszczamy warzywo pokrojone na drobne kawałki w garnku.
- Gotujemy warzywo/przyprawy przez kilkanaście minut.
- Zdejmujemy garnek ognia i umieszczamy w nim uprzednio ugotowane jajko.
- Moczymy jajko od kilku do kilkunastu godzin, w zależności od tego, jak intensywny kolor chcemy uzyskać.
Oto efekt końcowy otrzymany z barwnika wykonanego z cebuli, buraka, oraz kurkumy. Według nas najlepiej barwi się jajko przy użyciu czerwonej cebuli. Dzieje się to najszybciej i kolor jest najbardziej intensywny. Do barwienia jajek kurkumą, polecamy te o białej skorupce, wtedy efekt będzie bardziej widoczny. Burak z kolei barwi jajko, jednak kolor nie jest intensywny, co zresztą widać na zdjęciu.
Jajka poniżej barwiły się około 12 godzin.