Pisanki - naturalne barwienie

Pisanki - naturalne barwienieWielkanoc poza znaczeniem teologicznym, to również okres, kiedy na naszym stole gości wiele ozdób. Najpopularniejsze to oczywiście pomalowane jajka, czyli pisanki. Dawniej nie było można zakupić gotowych barwników, a nasze babcie korzystały z innych produktów dostępnych w sklepie, w celu barwienia jaj.

 

Czasami trzeba wykazać się nie lada umiejętnościami, aby stworzyć piękną pisankę. Nic nie da nam jednak takiej satysfakcji jak własnoręczna pisanka – nawet jeżeli nie będzie ona taka, jak ta zakupiona w sklepie.
Przygotowanie ich to również doskonały czas, aby spędzić czas z naszymi pociechami. Wspólna zabawa na pewno ucieszy dzieci, a kiedy pokolorowane jajko znajdzie miejsce w wielkanocnym koszyczku, będzie to dla nich dodatkowa radość.

 

Dawno temu nie było dostępu do różnych barwników dostępnych aktualnie w większości sklepów, szczególnie przed Świętami Wielkanocnymi. Alternatywą były barwniki uzyskane z naturalnych produktów. Ciekawe jest, że w bardzo prosty sposób możemy zabarwić jajka na kolor brązowy, żółty, niebieski, zielony czy też różowy.

 

Przedstawiamy domowy sposób na barwienie jajek, przy użyciu naturalnych produktów dostępnych w sklepie:

  • szczaw barwi jajka na kolor zielony,
  • czerwona cebula barwi jajka na kolor podobny do brązowego/ciemno czerwonego,
  • czerwona kapusta barwi jajka na kolor podobny do niebieskiego,
  • kurkuma barwi jajka na kolor żółty/pomarańczowy o odcieniu odrobinę innym, niż naturalny kolor jajka – kolor ten będzie bardziej widoczny, jeżeli zakupimy jajka, które mają białą skorupkę i takie jajka polecamy do barwienia ich kurkumą,
  • burak barwi jajka na kolor podobny do bladego czerwonego/brązowego.

 

Przygotowanie naturalnego barwnika jest bardzo proste. Intensywność koloru i szybkość barwienia jajka zależy od rodzaju i ilości „barwnika”, który użyjemy, a także od długości barwienia. I tak na przykład czerwona cebula zabarwi jajko szybciej niż burak.

 

Przygotowania kolorowego jajka w kilku krokach:

  1. Umieszczamy warzywo pokrojone na drobne kawałki w garnku.
  2. Gotujemy warzywo/przyprawy przez kilkanaście minut.
  3. Zdejmujemy garnek ognia i umieszczamy w nim uprzednio ugotowane jajko.
  4. Moczymy jajko od kilku do kilkunastu godzin, w zależności od tego, jak intensywny kolor chcemy uzyskać.

 

Oto efekt końcowy otrzymany z barwnika wykonanego z cebuli, buraka, oraz kurkumy. Według nas najlepiej barwi się jajko przy użyciu czerwonej cebuli. Dzieje się to najszybciej i kolor jest najbardziej intensywny. Do barwienia jajek kurkumą, polecamy te o białej skorupce, wtedy efekt będzie bardziej widoczny. Burak z kolei barwi jajko, jednak kolor nie jest intensywny, co zresztą widać na zdjęciu.

Jajka poniżej barwiły się około 12 godzin.

 

Naturalne barwienie jajek - efekt końcowy
Od lewej, użycie: czerwonej cebuli, buraka oraz kurkumy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here