Ostropest plamisty na wątrobę
Lato sprzyja wyjazdom, a w podróży często odwiedzamy nie tylko zabytki i piękne miejsca, ale knajpki, kafejki i restauracje. Częściej też grillujemy, ale i...
„Ujemne kalorie” na talerzu
Kalorie, a właściwie ich nadmiar, kojarzą nam się zwykle z dodatkowymi kilogramami. Tymczasem istnieją warzywa i owoce, które mają „kalorie ujemne”. Co to oznacza?...
Olejek z oregano
Większość z nas zna smak oregano – lebiodki pospolitej, z pizzy lub sosów, jednak tylko nieliczni zdają sobie sprawę z mocy jaką ta roślina...
Woda z cytryną na czczo
Picie wody z cytryną jest powszechnie znaną metodą na poprawę trawienia, odkwaszenie i oczyszczenie organizmu. Prezentujemy przepis na przygotowanie napoju oraz kilka powodów, dla...
Skorupka jajka – naturalne źródło wapnia
Skorupka od jajka jest produktem, który po wykorzystaniu zawartości bardzo często wędruje do kosza. Nie wszyscy jednak wiedzą, że skorupkę od jajka można wykorzystać...
Rozmaryn
Rozmaryn to roślina, która kojarzy się z przepięknym zapachem, przypominającym nieco zapach eukaliptusa. Jeżeli ktoś używa rozmarynu, robi to najczęściej podczas przygotowywania dań mięsnych....
Nagietek
Nagietek lekarski to niewielka jednoroczna roślina, która osiąga od około 20 do 50 cm wysokości. Roślina ta jest uprawniana jako ozdoba, ale występuje też...
Rumianek
Rumianek pospolity to roślina, która występuje w ogrodach, na łąkach oraz na polach. Często rumianek utożsamiany jest z typowym chwastem, jednak posiada on dużo...
Kiełkownica
Kiełki zyskują coraz większą popularność, o czym świadczy chociażby dostępność kiełków na sklepowych półkach. Hodowla kiełków wcale nie musi być trudna i z powodzeniem...
Mięta
Mięta jest jednym z najstarszych ziół leczniczych znanym ludziom. O jej popularności świadczy chociażby fakt, iż jest ona znana zarówno w medycynie Wschodu, mitologii...



















