Poziom cholesterolu zależy w dużej mierze od naszej diety. Kontrolujmy stężenie całkowitego cholesterolu, a przede wszystkim cholesterolu „złego” – LDL oraz cholesterolu „dobrego” – HDL, który obniża cholesterol LDL.
Unikajmy tłuszczów nasyconych, zamiast tego wybierając oliwę z oliwek, olej lniany, olej z pestek winogron. Ograniczmy również spożycie tłuszczów, serów, czerwonego mięsa, białego pieczywa, wybierając chude mięso, pełnoziarniste pieczywo, chude wędliny oraz ryby. Zmieńmy również ziemniaki oraz biały makaron na kasze. Zamiast smażonych potraw wybierajmy produkty pieczone oraz gotowane na parze. To tylko kilka podstawowych zasad, które znacznie odmienią nasze wyniki i wpłyną pozytywnie na nasze zdrowie.
Poniżej przedstawiamy kilka domowych sposobów, które pomogą w walce z cholesterolem:
Witamina E
Witamin E skutecznie zmniejsza ryzyko powstawania chorób serca, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i zwiększa poziom „dobrego cholesterolu”. Produkty bogate w witaminę E to między innymi: olej słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek, orzechy laskowe, migdały, bataty, szpinak, żółtka jaj. Pamiętajmy jednak, że witaminę E również można przedawkować, jednak przy normalnym spożywaniu wyżej wymienionych produktów ryzyko przedawkowania jest niskie.
Błonnik i pektyny
Kolejny naturalny sposób na pozbycie się cholesterolu to regularne spożywanie produktów bogatych w błonnik. Jednym z nich są otręby owsiane, które zawierają około 10% błonnika roślinnego. Dużo błonnika zawierają również: kasze, fasola, groch, soczewica.
W walce z cholesterolem pomocna jest pektyna występująca w wielu warzywach i owocach. Regularne spożywanie poniższych warzyw i owoców może zmniejszyć poziom cholesterolu nawet o kilkanaście procent.
Zawartość pektyny:
– jabłko ok. 1-1,5%,
– morela zwyczajna ok. 1%,
– czereśnia ok. 0,4%,
– pomarańcza ok. 0,5-3,5%,
– marchew ok. 1,4%,
– skórki owoców cytrusowych ok. 30%,
– wytłoki jabłkowe ok. 8-15%
(informacje dotyczące zawartości pektyny – źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pektyny)
Witamina C
Bogate w witaminę C owoce cytrusowe (np. kiwi, cytryna) pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca, podwyższając stężenie dobrego cholesterolu.
Herbata
Badania naukowe wskazują, że regularne picie herbaty doskonale pomaga obniżać poziom cholesterolu. Najlepiej sprawdza się herbata zielona oraz czerwona, jednak herbata czarna również wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu dzięki zawartej katechinie, której jednak w przypadku herbaty czarnej jest najmniej.
Czosnek
Czosnek doskonale obniża poziom złego cholesterolu LDL dzięki zawartości allicyny. Spożywanie kilku ząbków czosnku w tygodniu może obniżyć poziom cholesterolu nawet o 10%. Pamiętajmy jednak, że nadmiar czosnku obciąża wątrobę i może podrażnić żołądek.
Spirulina
Jeżeli chcemy użyć preparatów w formie kapsułek zawierających naturalne składniki pomocna będzie spirulina pozyskiwana z alg morskich – dostępna również w formie proszku.
Ruch i ćwiczenia fizyczne
Regularne ćwiczenia pomagają zrzucić zbędne kilogramy, zmniejszają poziom tłuszczu w naszym organizmie, przez co przyczyniają się do zmniejszenia cholesterolu.