Właściwości zdrowotne selera:
- poprawia trawienie oraz łaknienie (możliwe działanie wiatropędne)
- pomocniczo w kamicy moczanowej oraz chorobach pęcherza, jak również przy niewydolnościach nerek (można pić sok z selera lub wywar z selera)
- działanie moczopędne
- liście selera mogą być stosowane zewnętrznie do przemywania ran oraz zmian skórnych (nawet podczas owrzodzeń)
- wywar z selera stosowany zewnętrznie pomaga przy odmrożeniach (bulwę gotujemy przez około 30 minut)
- napar z nasion selera pomocny jest podczas bolesnych miesiączek
- ze względu na niską kaloryczność stosowany jest podczas diety odchudzającej
- sok z selera polecany jest przy występujących zaparciach
- sok z selera pomaga obniżyć ciśnienie, jak również działa uspokajająco
- nasiona selera pomagają w schorzeniach reumatycznych
- polecany w diecie osób chorych na cukrzycę (około 1,5 g cukru na 100 gram warzywa)
Najważniejsze wartości odżywcze selera:
| Nazwa | zawartość |
|---|---|
| Kalorie | 16 kcal |
| Białko | 2.5g |
| Tłuszcze | 0.9g |
| Węglowodany | 3g |
| Potas | 260 mg |
| Wapń | 40 mg |
| Witamina C | 3,1 mg |
| Żelazo | 0.2 mg |
| Magnez | 11mg |
| Fosfor | 24mg |
| Sód | 80mg |










