Olej lniany

Olej lnianyPo zapoznaniu się z właściwościami jakie zawiera olej lniany część z nas przy następnej wizycie w sklepie dokona zakupu tego oleju o bardzo cennych właściwościach zdrowotnych. Jest to bez wątpienia produkt, który warto włączyć do codziennej diety ze względu chociażby na wysoką zawartość kwasów omega i ich dobrej proporcji.

 

Istnieje nawet dieta oparta na spożywaniu oleju lnianego. Jej nazwa to dieta „Budwigowa”, która dokładniej przedstawia zasady spożywania oleju lnianego, zawiera przepisy, opisuje właściwości, a także korzyści z tego wynikające. Twórczynią diety jest dr Johanna Budwig, która polecała spożywanie oleju na wiele dolegliwości takich jak np. cukrzyca, choroby serca a nawet wspomaganie leczenie nowotworów. Najlepszym dowodem na działanie tej diety jest bez wątpienia wiek, którego dożyła autorka. Zmarła ona bowiem w wieku 95 lat!
Jednak już bardzo dawno temu sam Hipokrates polecał stosowanie oleju lnianego na wszelkie bóle brzucha i choroby błon śluzowych. Wiele obecnych badań naukowych potwierdziło zdrowotne właściwości oleju lnianego.

 

Co zawiera olej lniany?

Olej lniany zawiera bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają ogromne znaczenie dla naszego organizmu i jego funkcjonowania. Są one bowiem budulcem każdej komórki organizmu. Poza kwasem omega-3 olej zawiera również kwas omega – 6 linolowy i omega – 9 kwas oleinowy.
Dokładniej ujmując, równowaga tych kwasów wywołuje lecznicze reakcje w naszych organizmach, a jest ich całe mnóstwo.
Warto też dodać, iż nieodpowiedni stosunek kwasów omega-3 do omega-6 jest niekorzystny dla organizmu. Niektóre badania dowodzą, że dieta przeciętnego Europejczyka zawiera zbyt dużo kwasów omega-6, w stosunku do kwasów omega-3, a zbyt długo utrzymujący się taki stan powoduje szereg nieprawidłowości w organizmie: obniżenie odporności, skłonność do stanów zapalnych czy też reakcje alergiczne.

 

Dlaczego warto spożywać olej lniany?

Olej lniany wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza stany zapalne, wpływa pozytywnie na obniżenie „złego cholesterolu”. Olej lniany pomaga też w walce z miażdżycą i usprawnieniu funkcjonowania naczyń krwionośnych. Dzięki temu wywiera korzystny wpływ na cały układ krwionośny, chroniąc nas przed zawałem serca i chorobą nadciśnieniową.
Olej lniany pomaga w chorobach układu pokarmowego. Polecany przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Łagodzi dolegliwości jelit, szczególnie stany zapalne, przy okazji zmniejsza problemy z wypróżnianiem się i zaparciami.

W dodatku kwasy tłuszczowe, z których składa się olej lniany, ułatwiają transport i przemianę metaboliczną całego tłuszczu. Przekształcają dostarczane pożywienie na energię. Jest to cenna informacja dla sportowców. Przy tak podniesionym poziomie energii treningi stają się większą przyjemnością, a wyćwiczone włókna mięśniowe są bardziej elastyczne. Tkanka tłuszczowa poddaje się szybszemu spalaniu. W związku z tym osoby dbające o sylwetkę nie powinny mieć oporów przed włączeniem go do swojej codziennej diety. Regularne spożywanie oleju lnianego wspomoże też produkcję hemoglobiny i ułatwi transport tlenu, co będzie skutkować większą wydolnością i wytrzymałością. Komórki mięśniowe będą się szybciej regenerować i łatwiej będzie im przyswoić składniki pokarmowe ze spożywanych potraw.

Olej lniany polecany jest nawet kobietom w ciąży, gdyż wykazuje on dobroczynny wpływ na rozwój płodu. Kwasy omega-3 pomagają wyregulować nadmierną aktywność skurczową, czyli obniżyć ryzyko poronienia.

 

Olej lniany stosowany zewnętrznie

Olej lniany warto stosować również zewnętrznie. Dzięki zawartości witaminy E zapewnimy sobie też długą młodość. Wspaniale będzie działać na naszą skórę, wygładzając ją i rozjaśniając.
Olej lniany można stosować zewnętrznie na włosy, które dzięki temu będą odpowiednio nawilżone i wzmocnione.
Ponadto doskonale sprawdzi się w przypadku skóry suchej – doskonale nawilży i odżywi. Warto stosować olej lniany na skórę, ponieważ brak odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych prowadzi do szybszego powstawania zmarszczek.

 

Niedobór kwasów omega-3

Braki dobroczynnego kwasu omega 3 dają się we znaki, poprzez obniżenie nastroju, rozdrażnienie, chwiejność emocjonalną. Wynika to z tego, że komórki nerwowe potrzebują go do prawidłowej pracy. Pogarsza się nam pamięć, a nawet mogą wystąpić przejściowe problemy ze wzrokiem.

 

Olej lniany do smażenia

Oleju lnianego ze względu na właściwości, które w sobie kryje nie należy używać do smażenia. Trzeba polubić jego smak na zimno, a z pewnością szybko odwdzięczy nam się swoim zbawiennym działaniem. Idealnie nadaje się do sałatek, sosów, gotowanych jarzyn. Ten dobry, tłoczony na zimno smakiem przypomina orzechy.

 

Olej lniany rano i wieczorem

Wersja dla leniwych, chcących najszybciej osiągnąć zdrowotne efekty, które daje spożywanie oleju lnianego. Rano i wieczorem na pół szklanki letniej wody, wyciskamy odrobinę soku z cytryny, a następnie dodajemy łyżkę oleju lnianego. Tak przygotowany roztwór dokładnie mieszamy i pijemy.

 

Zakup oleju lnianego oraz przechowywanie

Bardzo ważne jest, aby olej lniany był jak najbardziej świeży, dlatego należy zwrócić uwagą na datę produkcji i przydatności do spożycia. Po otwarciu oleju spożywamy go w ciągu 3-4 tygodni, a podczas przechowywania proponujemy przetrzymywanie go w szczelnie zamkniętej butelce umieszczonej w lodówce.

Ważne jest też, aby olej lniany był tłoczony na zimno, wyciskany mechanicznie i był nierafinowany i nieoczyszczony – wtedy zachowuje najwięcej cennych substancji.
Nie wystawiajmy oleju na słońce, a także nie podgrzewajmy go – kwasy w takich warunkach ulegają szybkiemu utlenianiu.

 

Olej lniany a nasiona lnu

W sklepach poza olejem lnianym możemy nabyć nasiona lnu. Są one polecane bardzo często w przypadku problemów trawiennych. Sęk w tym, że niektóre z produktów dostępnych na naszych półkach są to nasiona lnu w formie odtłuszczonej. Zwracajmy zatem uwagę na to jakie nasiona kupujemy. Te odtłuszczone nie mają takich samych właściwości co olej lniany.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here