Gaszenie płonącego oleju

Gaszenie płonącego olejuCzasami podczas przygotowywania potraw w kuchni zdarza się, że dojdzie do zapalenia się oleju. Sytuacja nie jest trudna do opanowania, jeżeli przygotowujemy potrawę w patelni a ilość oleju nie jest duża. Zupełnie inaczej jest w przypadku, gdy potrawę przygotowujemy na głębokim oleju, np. w garnku.

 

 

Pamiętajmy, że gdy dojdzie do zapalenia się oleju, NIE NALEŻY gasić go pod żadnym pozorem wodą!

 

Zapamiętajmy to dokładnie, bowiem pierwszym odruchem u większości osób będzie sięgnięcie po wodę i próba gaszenia oleju w ten oto sposób! Niestety nie jest to dobry pomysł, bowiem woda w połączeniu z olejem stworzy istną kulę ognia, która może spowodować pożar innych elementów, a także poważne poparzenia i uszkodzenia ciała.

 
Warto obejrzeć poniższy film, który w zwolnionym tempie doskonale obrazuje co dzieje się w przypadku gaszenia płonącego oleju wodą. 

Najważniejszy moment zaczyna się od 1:20

Film pochodzi z kanału Youtube – The Slow Mo Guys

 

Jak zatem ugasić ogień z płonącego oleju?

  • Pamiętajmy, aby zachować spokój i nie wpadać w panikę,
  • Na początku wyłączmy źródło ciepła – gaz, kuchenka, elektryczna itd.
  • Najlepszą metodą jest ugaszenie ognia poprzez odcięcie dopływu tlenu. W tym celu najlepsza będzie duża pokrywka, którą zakrywamy garnek. Po kilku chwilach ogień powinien samoczynnie się ugasić.
  • Jeżeli nie mamy pokrywki możemy użyć wilgotnej szmatki (po zmoczeniu szmatki wodą należy dobrze ją odcisnąć, aby nie kapała z niej woda). Szmatką przykrywamy garnek i podobnie jak w przypadku pokrywki, dopływ tlenu zostanie odcięty, a ogień zostanie ugaszony.
  • Inna metoda to użycie soli kuchennej. Jeżeli posiadamy dużą ilość soli możemy użyć jej i wsypać ją do garnka. Sól powinna doskonale zmniejszyć ogień, bowiem będzie działała podobnie jak piasek.
  • Jeżeli znajdujemy się w pomieszczeniu, które wyposażone jest w koc gaśnicy, zamiast stosować pokrywkę lub mokrą szmatkę skorzystajmy z przeznaczonego do gaszenia pożarów koca gaśniczego. W praktyce jednak mało kto posiada w domu koc gaśniczy lub odpowiednią gaśnicę.

 

Uwaga!

Jeżeli uda nam się opanować pożar, ważne jest aby pozostawić garnek do całkowitego wystygnięcia. Nie podnośmy pokrywki, nie zdejmujmy mokrej szmatki, bowiem może dojść do ponownego zapłonu. Nie ruszajmy również garnka, bowiem jest on bardzo gorący i może dojść do poparzenia.

 

Przy okazji przypominamy numery alarmowe:

112 – ogólny numer alarmowy
998 – telefon do straży pożarnej

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMięta
Następny artykułGrzybica stóp

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here