Rozmaryn
Rozmaryn to roślina, która kojarzy się z przepięknym zapachem, przypominającym nieco zapach eukaliptusa. Jeżeli ktoś używa rozmarynu, robi to najczęściej podczas przygotowywania dań mięsnych....
Melisa
Melisa to ciepłolubna wieloletnia roślina, pochodząca z rejonu śródziemnomorskiego. Melisa kojarzy nam się głównie z naparem nasennym i uspokajającym. Obecnie melisa uprawiana jest również...
Olejek z oregano
Większość z nas zna smak oregano – lebiodki pospolitej, z pizzy lub sosów, jednak tylko nieliczni zdają sobie sprawę z mocy jaką ta roślina...
Świetlik
Ziele świetlika nie jest tak popularnym ziołem jak na przykład mięta, czy melisa. Niemniej jednak ziele świetlika możemy zastosować w codziennym życiu, szczególnie gdy...
Herbata z morwy na cukier
Owoce morwy przypominają wyglądem jeżyny, kolor mogą mieć od białego przez różowy, aż do czarnej. Możemy je skosztować pod koniec lipca, kiedy zaczynają dojrzewać....
Nagietek
Nagietek lekarski to niewielka jednoroczna roślina, która osiąga od około 20 do 50 cm wysokości. Roślina ta jest uprawniana jako ozdoba, ale występuje też...
Szałwia
Szałwia lekarska to zioło o bardzo szerokim zastosowaniu. Ma właściwości lecznicze, zdrowotne, ale zastosowanie swoje znajduje również w kosmetyce. O tym, jak pozytywnie wpływa...
Dziurawiec
Dziurawiec zwyczajny znany też jako ziele świętojańskie, wykorzystywany był już w starożytności przez Egipcjan. Ziele, które zbiera się w okresie kwietniowym służy jako surowiec...