sobota, maj 18, 2024
Lipa
Aloes
Rozmaryn

Rozmaryn

Rozmaryn to roślina, która kojarzy się z przepięknym zapachem, przypominającym nieco zapach eukaliptusa. Jeżeli ktoś używa rozmarynu, robi to najczęściej podczas przygotowywania dań mięsnych....
Melisa

Melisa

Melisa to ciepłolubna wieloletnia roślina, pochodząca z rejonu śródziemnomorskiego. Melisa kojarzy nam się głównie z naparem nasennym i uspokajającym. Obecnie melisa uprawiana jest również...
Olejek z oregano

Olejek z oregano

Większość z nas zna smak oregano – lebiodki pospolitej, z pizzy lub sosów, jednak tylko nieliczni zdają sobie sprawę z mocy jaką ta roślina...
Ziele świetlika

Świetlik

Ziele świetlika nie jest tak popularnym ziołem jak na przykład mięta, czy melisa. Niemniej jednak ziele świetlika możemy zastosować w codziennym życiu, szczególnie gdy...
Herbatka z morwy na cukier

Herbata z morwy na cukier

Owoce morwy przypominają wyglądem jeżyny, kolor mogą mieć od białego przez różowy, aż do czarnej. Możemy je skosztować pod koniec lipca, kiedy zaczynają dojrzewać....
Nagietek lekarski

Nagietek

Nagietek lekarski to niewielka jednoroczna roślina, która osiąga od około 20 do 50 cm wysokości. Roślina ta jest uprawniana jako ozdoba, ale występuje też...
Szałwia

Szałwia

Szałwia lekarska to zioło o bardzo szerokim zastosowaniu. Ma właściwości lecznicze, zdrowotne, ale zastosowanie swoje znajduje również w kosmetyce. O tym, jak pozytywnie wpływa...
Dziurawiec

Dziurawiec

Dziurawiec zwyczajny znany też jako ziele świętojańskie, wykorzystywany był już w starożytności przez Egipcjan. Ziele, które zbiera się w okresie kwietniowym służy jako surowiec...

ZOBACZ TEŻ