Domowe maseczki nawilżające

Domowe maseczki nawilżająceKażdy rodzaj skóry wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Wiele osób zmaga się z przesuszoną skórą mimo stosowania wielu kosmetyków nawilżających. Często jednak domowe sposoby sprawdzają się o wiele lepiej niż sklepowe produkty i dają bardzo szybki efekt – skóra jest nawilżona i ma dużo lepszy wygląd.
Do wykonania naturalnych i domowych maseczek nawilżających wystarczą składniki, które znajdziemy w każdym sklepie. Sam zabieg to czas nie dłuższy niż 30 minut, a przygotowanie maseczki jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu.

Maseczka z żółtka jajka kurzego

Żółtko jajka kurzego zawiera bardzo dużo wartości odżywczych, dzięki temu doskonale sprawdzi się, jako maseczka odżywiająca naszą skórę. Żółtko bogate jest, bowiem w aminokwasy, cholesterol, kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, witaminy A, D, E oraz K, ponadto zawiera także pierwiastki takie jak magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń.
Żółtko jajka kurzego pozostawiamy na wcześniej oczyszczonej twarzy na około 15 do 30 minut, a następnie zmywamy letnią wodą.
W celu lepszego efektu odżywczego możemy uprzednio rozgrzać naszą skórę poprzez wzięcie gorącej kąpieli i bezpośrednio po niej nałożyć taką maseczkę.

 

Maseczka z awokado

Olej z awokado jest składnikiem wielu kosmetyków nawilżających. Dlatego też awokado będzie głównym składnikiem naszej kolejnej domowej maseczki dla skóry suchej. Dojrzałe awokado obieramy i rozgniatamy, następnie dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany, a na koniec łyżkę miodu. Pamiętajmy, aby miód był naturalny, bowiem zawiera on masę składników odżywczych.

 

Maseczka z awokado z olejem kokosowym

Podobnie jak w przepisie powyżej głównym składnikiem maseczki nawilżającej jest awokado, które obieramy i rozgniatamy. Następnie lekko podgrzany olej w formie płynnej dodajemy do awokado i dokładnie mieszamy. Olej kokosowy należy podgrzać, bowiem dopiero w około 25 stopniach zaczyna się rozpuszczać, dzięki czemu łatwiej będzie połączyć te składniki.
Cenne właściwości oleju kokosowego doceniają mieszkańcy rejonów, gdzie rosną palmy kokosowe. Od dawna olej z kokosa używany był do pielęgnacji skóry oraz do celów kulinarnych, ponieważ zawiera on wiele witamin, minerałów oraz jest bogaty w kwasy tłuszczowe.

 

Olej lniany lub siemię lniane

Olej lniany to nic innego jak tłoczone na zimno nasiona lnu. Są one bardzo bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E. Sam olej lniany jest stosowany w kuchni, jako dodatek do sałatek oraz sosów. Niemniej jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że sam olej lniany idealnie sprawdza się jako środek nawilżający i doskonale odżywiający skórę.
Jeżeli posiadamy olej, nakładamy go na twarz na około 15 minut a następnie chusteczką zbieramy nadmiar oleju – pozostała reszta wchłonie się po kilkudziesięciu minutach. W sytuacji, kiedy nie mamy pod ręką oleju lnianego możemy przygotować maseczkę z nasion lnu. W tym celu zalewamy nasiona wodą i czekamy aż staną się miękkie. Następnie delikatnie miażdżymy widelcem, po czym nakładamy na twarz. Po około 20-30 minutach zmywamy maseczkę letnią wodą.

 

Maseczka z mąki

Bardzo prosta maseczka nawilżająca i łatwo dostępne składniki. Głównym z nich jest mąka, do której dodajemy odrobinę ciepłego mleka oraz łyżkę miodu. Następnie dokładnie mieszamy, aby uzyskać gęstą papkę. Maseczkę nakładamy na kilkanaście minut, po czym zmywamy. Maseczka rozświetli cerę, nawilży ją oraz pomoże w walce z trądzikiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here