Facebook

Zaparcia

Polub nas na Facebooku:

Domowe sposoby na zaparciaZła dieta, brak ruchu, choroby, brak przyjmowania odpowiedniej ilości płynów oraz stres mogą być przyczyną zaparcia. Jeżeli występują często lub stan ten utrzymuje się przez kilka dni – nie można lekceważyć tych objawów.

Niemniej jednak, w przypadku sporadycznych wystąpień takiego zjawiska pomocna okazuje się często zmiana nawyków żywieniowych, włączenie do diety kilku składników oraz zastosowanie naturalnych i domowych sposobów. W przypadku, gdy zaparcia występują często i utrzymują się przez dłuższy czas, zalecamy skontaktować się z lekarzem.

 

Profilaktyka

Jak zawsze ważna jest profilaktyka – w tym przypadku proponujemy włączenie do diety kilku ważnych składników takich jak soki warzywne, zupy, soki owocowe, zieloną i czerwoną herbatę, jogurty naturalne. Zrezygnujmy natomiast ze słodyczy, ciężkostrawnych i tłustych potraw. Pamiętajmy również, aby w ciągu dnia przyjmować minimum 2 litry płynów. Ważne jest również bardzo dokładne przeżuwanie pokarmów.

 

Woda z cytryną

Polecana bardzo często przez nasz portal metoda to wypicie szklanki ciepłej wody z cytryną na czczo. Pamiętajmy, aby bezpośrednio po spożyciu nie szczotkować zębów. Jeżeli nie spożywacie śniadania od razu po przebudzeniu, proponujemy najpierw umyć zęby, a później wypić sok, następnie przepłukać zęby wodą i odczekać minimum 30-40 minut przed spożyciem posiłku. Ma to na celu ochronę szkliwa zębów, bowiem szczotkowanie ich bezpośrednio po wypiciu takiej mieszkanki może doprowadzić do erozji i nadwrażliwości. Metoda ta pobudzi nasze trawienie. Dodatkowo woda z cytryną doskonale oczyszcza organizm.

 

Siemię lniane

Jedna z najlepszych metod pozwalająca pobudzić pracę jelit i pomóc w walce z zaparciami. Około 2 łyżek stołowych zalewamy wrzącą wodą i czekamy aż nasiąknie i ostygnie. Siemię lniane spożywamy przed posiłkiem. Poza właściwościami pobudzającymi pracę jelit siemię lniane jest bardzo zdrowe – zawiera dużo kwasów omaga-3, omega-6 oraz witamin i minerałów.

 

Błonnik

Ważnym elementem jest spożycie pokarmów bogatych w błonnik. Są to między innymi kasze (gryczana, jaglana, płatki owsiane), ciemne razowe oraz żytnie pieczywo. Do produktów pomocnych w walce z obstrukcją należą również rośliny strączkowe takie jak cieciorka, soczewica, soja, bób, fasola czy groch. W przypadku spożywania produktów bogatych w błonnik może również wystąpić efekt wzdęć, jednak regularne spożywanie odpowiednich posiłków i zmiana diety pozwoli na poprawne funkcjonowanie jelit.

Udostępnij post

Opublikuj komentarz