Domowe sposoby na zaparcia

Domowe sposoby na zaparciaZła dieta, brak ruchu, choroby, brak przyjmowania odpowiedniej ilości płynów oraz stres mogą być przyczyną zaparcia. Jeżeli występują często lub stan ten utrzymuje się przez kilka dni – nie można lekceważyć tych objawów.

Niemniej jednak, w przypadku sporadycznych wystąpień takiego zjawiska pomocna okazuje się często zmiana nawyków żywieniowych, włączenie do diety kilku składników oraz zastosowanie naturalnych i domowych sposobów. W przypadku, gdy zaparcia występują często i utrzymują się przez dłuższy czas, zalecamy skontaktować się z lekarzem.

 

Profilaktyka

Jak zawsze ważna jest profilaktyka – w tym przypadku proponujemy włączenie do diety kilku ważnych składników takich jak soki warzywne, zupy, soki owocowe, zieloną i czerwoną herbatę, jogurty naturalne. Zrezygnujmy natomiast ze słodyczy, ciężkostrawnych i tłustych potraw. Pamiętajmy również, aby w ciągu dnia przyjmować minimum 2 litry płynów. Ważne jest również bardzo dokładne przeżuwanie pokarmów.

 

Woda z cytryną

Polecana bardzo często przez nasz portal metoda to wypicie szklanki ciepłej wody z cytryną na czczo. Pamiętajmy, aby bezpośrednio po spożyciu nie szczotkować zębów. Jeżeli nie spożywacie śniadania od razu po przebudzeniu, proponujemy najpierw umyć zęby, a później wypić sok, następnie przepłukać zęby wodą i odczekać minimum 30-40 minut przed spożyciem posiłku. Ma to na celu ochronę szkliwa zębów, bowiem szczotkowanie ich bezpośrednio po wypiciu takiej mieszkanki może doprowadzić do erozji i nadwrażliwości. Metoda ta pobudzi nasze trawienie. Dodatkowo woda z cytryną doskonale oczyszcza organizm.

 

Siemię lniane

Jedna z najlepszych metod pozwalająca pobudzić pracę jelit i pomóc w walce z zaparciami. Około 2 łyżek stołowych zalewamy wrzącą wodą i czekamy aż nasiąknie i ostygnie. Siemię lniane spożywamy przed posiłkiem. Poza właściwościami pobudzającymi pracę jelit siemię lniane jest bardzo zdrowe – zawiera dużo kwasów omaga-3, omega-6 oraz witamin i minerałów.

 

Błonnik

Ważnym elementem jest spożycie pokarmów bogatych w błonnik. Są to między innymi kasze (gryczana, jaglana, płatki owsiane), ciemne razowe oraz żytnie pieczywo. Do produktów pomocnych w walce z obstrukcją należą również rośliny strączkowe takie jak cieciorka, soczewica, soja, bób, fasola czy groch. W przypadku spożywania produktów bogatych w błonnik może również wystąpić efekt wzdęć, jednak regularne spożywanie odpowiednich posiłków i zmiana diety pozwoli na poprawne funkcjonowanie jelit.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here