Kiełki

KiełkiKiełki jest to doskonałe źródło witamin, minerałów i innych substancji odżywczych. Można je spożywać zarówno na zimno jak i na ciepło. Nie wszyscy zdają sobie sprawę jak wiele cennych właściwości zawierają wspomniane kiełki. Poza wieloma witaminami, zawierają duże ilości wapnia, magnezu, żelaza, potasu i innych substancji.

 

Najpopularniejsza forma spożywania kiełków to oczywiście dodatek do kanapek, czy też surówek, ale kiełki doskonale sprawdzą się również jako składnik różnego rodzaju zup, zapiekanek na ciepło, past, dipów, czy chociażby dekoracji potraw.

 

W ostatnich czasach kiełki zyskują coraz większą popularność, o czym świadczy chociażby dostępność kiełków w sklepach. Warto zatem zapoznać się z właściwościami najpopularniejszych nasion, bowiem hodowla ich jest bardzo prosta, a wartości odżywcze pozwolą zniwelować nam niedobory składników i pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie. Samo spożywanie kiełków jest prostym domowym sposobem na uzupełnienie diety, szczególnie w okresie zimowym, kiedy to mamy mniejszy dostęp do lokalnych świeżych warzyw i owoców.

W czym zatem tkwią zdrowotne właściwości kiełków? Kiełki są początkowym stadium rozwoju rośliny i to właśnie wtedy możemy uzyskać z nich najwięcej wartości odżywczych. Pamiętajmy też, że jest to naturalna forma witamin i minerałów, która jest bardzo dobrze przyswajalna przez organizm.

Poniżej przedstawiamy kilka najpopularniejszych nasion oraz ich właściwości. Pamiętajmy też, że kiełki różnią się walorami smakowymi – niektóre posiadają bardziej ostry smak, inne zaś są łagodniejsze. Dlatego polecamy samemu sprawdzić, które kiełki najbardziej nam odpowiadają, zarówno pod względem smakowym jak również właściwości zdrowotnych kiełków.

 

Lucerna:

  • źródło białka,
  • zawierają duże ilości żelaza, wapnia, fosforu oraz potasu,
  • dodatkowo zawierają selen, cynk, magnez,
  • zawierają witaminy: A, B12, C, D, E, K, PP,
  • wykazują właściwości odtruwające organizm,
  • pozytywnie wpływają na stan kości oraz zębów oraz mięśni,
  • poprawiają pamięć, dzięki zawartości lecytyny.

 

Pszenica:

  • zawierają między innymi cynk, potas, mangan, selen, miedź, magnez oraz żelazo,
  • są źródłem białka, błonnika, a także kwasów omega-3,
  • kiełki pszenicy bogate są w witaminę E, B6, jak również witaminę C oraz witaminę A,
  • poprawiają trawienie oraz pracę serca,
  • obniżają poziom cholesterolu.

 

Rzeżucha:

  • kiełki rzeżuchy zawierają witaminę C,
  • pozytywnie wpływają na włosy, dzięki zawartości siarki,
  • dostarcza przeciwutleniaczy,
  • zapobiega wolnym rodnikom,
  • obniżają poziom cukru we krwi.

 

Słonecznik:

  • kiełki słonecznika zawierają dużo cynku i żelaza, jak również potasu,
  • pozytywnie wpływają na zęby, kości, a także procesy krwiotwórcze,
  • przyspieszają przemianę materii,
  • są źródłem białka oraz witaminy: m.in. E oraz D.

 

Soczewica:

  • wykazują pozytywne właściwości wpływające na stan zębów oraz cerę,
  • zawierają żelazo, cynk, magnez, wapń, fosfor, miedź oraz białko,
  • regulują pracę układy nerwowego, a także wzmacniają układ odpornościowy i kostny.
  • bogate w witaminy C, E, B1 oraz B2,
  • zawierają kwas foliowy (polecane kobietom ciężarnym),
  • wspomagają proces krwiotwórczy.

 

Rzodkiewka:

  • kiełki rzodkiewki bogate są w witaminę C, ponadto zawierają również witaminy E, A oraz witaminy z grupy B – B1, B2 oraz B3,
  • pozytywnie wpływają na układ odpornościowy organizmu,
  • zawierają siarkę, która pozytywnie wpływa na cerę, włosy oraz paznokcie,
  • inne składniki to między innymi wapń, cynk, magnez, potas.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here